Ingrediente Baigli unguresc cu mac si cu nuca: (pentru 8 cozonacei)
aluat
1 kg. de faina alba (am folosit faina ungureasca 550) 300 de grame de unt 200 de grame de untura 4 galbenusuri 200 de ml. de lapte 200 de grame de zahar 2 linguri bune de smantana (acra, nu pentru frisca) 40 de grame de drojdie 2 plicuri de zahar vanilat coaja de la 1 lamaie si 1 portocala (sau 2 lamai) 1 lingura esenta de rom 1 lingurita rasa de sare umplutura
250 de grame de mac macinat+ 250 de grame de nuca macinata (sau 500 de grame fie din una, fie din cealalta) 400 de grame de zahar (care se va imparti in cele doua umpluturi diferite) 2 plicuri cu zahar vanilat 200 de ml. de lapte (la fel, impartit intre cele doua umpluturi diferite) 4 albusuri coaja de la 1 lamaie (in umplutura cu mac) optional: 1 lingura de esenta de rom (in umplutura cu nuca) in plus:
4 galbenusuri pentru finisat suprafata faina pentru presarat Preparare Daca framantati aluatul la mana, turnati faina, zaharul, sarea si coaja de lamaie intr-un castron. Adaugati toata grasimea (untul si untura de porc) si frecati bine grasimea cu faina pana cand devineo masa omogena cu aspect nisipos. Se adauga apoi maiaua si galbenusurile batute cu smantana apoi si esenta de rom si se framanta bine pana cand se obtine un aluat neted care se desface de pe maini. Se da o forma de bila (sau mai degraba de ghiulea, ca e mare) aluatului, se infoliaza si se da la rece pentru 30 de minute. Se pregatesc umpluturile: laptele se imparte in doua craticioare (pt. fiecare umplutura in parte cate 100 de ml.) si se da in clocot cu zaharul. Cand zaharul se dizolva, se adauga nuca respectiv macul macinat si se amesteca energic pana cand se formeaza o compozitie groasa, pastoasa. Se trage de pe foc, in fiecare dintre umpluturi se adauga cate un plic de zahar vanilat, la umplutura de nuca se adauga (optional) o lingura de esenta de rom iar la cea de mac coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine. Albusurile se bat spuma tare si se impart intre cele doua compozitii, amestecandu-se bine. In final, compozitiile trebuie sa aiba o consistenta lipicioasa, fara a curge. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Se scoate aluatul din frigider si se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina. Se imparte aluatul in 8 parti egale. Din fiecare parte se va intinde cu sucitorul un dreptunghi de aluat de aproximativ 22×28 cm. (foaia sa fie subtire de 3 mm. maximum) care se unge cu umplutura. Se pliaza laturile mai scurte catre interior cu vreo 2-3 cm. asa incat sa nu lase sa iasa umplutura apoi se ruleaza strans cozonacelul. Se aseaza cate 4 baigli in tava si se ung cu galbenus de ou pe deasupra. Dupa 5-6 minute de asteptare (sa se zvante putin galbenusul) se da tava la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius. Se coc aproximativ 30 de minute, sa fie bine rumeniti si copti in interior (se probeaza cu scobitoarea). Inaintea de a se taia, baigli trebuie sa fie complet raciti.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.