1kg cartofi 350 g faina 2 oua 2lingura ulei 15 prune 200g zahăr 1 lingurita scortisoara 50 g unt 300g pesmet Se pun cartofii la fiert, in coaja cu putina sare. Dupa ce cartofii s-au fiert se decojesc si se paseaza pentru a obtine un piure omogen, fara cocoloase. Intr-un vas se pune piureul, se adauga ouale, lingura de ulei si faina. Amestecam pana cand compozitia se omogenizeaza. Va deveni un aluat fraged, dar putin lipicios. Tocmai din acest motiv, atunci cand veti impaturi prunele, va fi nevoie sa aveti in permanenta mainile, dar si suprafata mesei pe care veti lucra, presarate cu faina. Aluatul se scoate din vas si se ruleaza pana cand ia o forma alungita. Portionati aluatul, in bucati de grosime medie, astfel incat sa poata acoperi o pruna. Prunele se spala foarte bine, se despica in doua, astfel incat pruna sa ramana intreaga, si se scot cu grija samburii. Intr-un castronel sau intr-o ceasca mai mare, amestecati zaharul cu putina scortiosara, si umpleti fiecare pruna cu cate o lingurita din aceasta compozitie. Lasati putin ca zaharul sa patrunda in fruct si ocupati-va, in acest timp, de pesmetul prin care acestea se vor tavali la final. Puneti o cratita la foc mic si adaugati untul. Cand este topit, adaugati pesmetul si amestecati timp de aproximativ 3 minute.Adaugati apoi zaharul. Din nou trebuie sa fiti atenti: zaharul trebuie doar sa se inmoaie putin si nu sa se topeasca. Luati de pe foc si lasati la racit. Luati o bucatica din aluatul deja portionat si intindeti-l in forma de cerc. In mijlocul cercului asezati pruna umpluta cu zahar si scortisoara, apoi imbracati pruna si rulati-o usor in mana pentru a uniformiza aluatul si a nu lasa parti nelipite care se vor desface la fiert.Procedati la fel cu toate prunele ramase.Intr-o cratita adanca, puneti 3/4 apa si lasati-o sa clocoteasca. Cand a dat in fiert, dati focul mic si introduceti cu grija fiecare pruna in aluat. Lasati la fiert pana cand se vor ridica singure la suprafata (aproximativ 5 minute).Dupa ce galustele fierte au fost scoase pe farfurie, se tavalesc usor in compozitia de pesmet si zahar, si vor arata ca niste mingiute pufoase si crocante.
Încearcă să înlocuiești pesmetul cu biscuiți de vanilie Petitte Bure, care îi mixezi( macini) Adaugi zahăr praf și vanilat după gust. Este o nebunie. De 21 de ani fac asta și la papanași și la gomboti ( găluște cu prune)
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.