Blat:
-6oua,
-6linguri zahar,
-4linguri faina,
-2linguri cacao,
-un varf de sare
-un plic de praf de copt.
Crema:
-750 ml lapte,
-200 g zahar,
-4-5 galbenusuri in functie de marimea oualor,
-100 g faina,
-3 plicuri zahar vanilat,
-o esenta vanilie,
-coaja rasa de la o lamaie,
-200 ml frisca lichida,
-2 linguri zahar pudra,
-2 linguri stafide,
Sirop:putin de compot de care doriti
Preparare :
Blat:
Albusurile se bat spuma cu zaharul si sarea,se adauga pe rand galbenusurile si la final faina amestecata cu cacaoa si praful de
copt.Se pune compozitia intr-o forma de tort si se da la cuptor.
Crema:
Se separa ouale si se freaca galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat. Jumatate din cantitatea de lapte se pune la fiert.
Cand galbenusurile isi schimba culoarea, adica se albesc se adauga faina si se amesteca bine sa se incorporeze si sa nu formeze cocoloase. Se dilueaz cu laptele rece ramas, adaugat putin cate putin dupa care se adauga amestecul in laptele fierbinte, in fir subtire amestecandu-se continuu.
Se transfera vasul pe baie de abur si se lasa sa fiarba pana se ingroasa foarte bine, aproape ca o mamaliguta.
Dupa ce e gata se inchide focul si se adauga untul si stafidele, hidratate intre timp in esenta de vanilie amestecandu-le bine.
Frisca lichida se bate conform instructiunilor, cu zaharul pudra adaugat spre finalul mixarii.
Asamblare:
Se taie blatul in trei parti ,se insiropeaza si se umple cu
crema.Se orneaza cu frisca sau martipan.
P.S.este primul meu tort imbracat in martipan,nu arata el chiar perfect dar cu siguranta este foarte gustos.
La multi ani,sa fie sanatos,sa aiba parte de tot ce-i mai frumos pe lume!