Ingrediente:
5 mere
5 linguri zahar pentru zahar ars
5 linguri zahar pentru compozitie
5 linguri gem
5 linguri faina
5 linguri ulei
5 linguri apa
5 oua
1 plic praf de copt
esenta de rom si vanilie
Ingrediente reteta sirop pentru blat:
150 g zahar
300 ml apa
esenta de rom
Modul de preparare
Pentru inceput caramelizam zaharul si tapetam cat mai uniform vasul cu zahar ars.
Curatam merele de coaja si cotor iar locul ramas liber il umplem orice gem sau dulceata.
Punem merele umplute cu gem in vasul cu zahar ars si le bagam la copt pentru zece minute, cat sa se inmoaie putin merele.
Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se pun intr-un vas alaturi de zahar, ulei, apa si esente si se freaca bine. Albusurile se bat spuma si cand s-au intarit se adauga galbenusurile. Se incorporeaza cu grija.Amestecam cele cinci linguri de faina cu praful de copt si apoi presaram in ploaie in vasul cu
compozitia.Se toarna peste mere si se da la cuptor pana se coace blatul
Sirop: apa si zaharul se fierb pana cand scad la jumatateste. Punem esenta de rom atunci cand siropul se opreste din fiert. Tortul se insiropeaza imediat ce a fost scos din cuptor. Dupa ce a fost insiropat, punem un platou sau o farfurie intinsa deasupra tortului si apoi il rasturnam. Se poate orna cu frisca sau cu ciocolata.